Towards al-Raniri’s Technical Terms: An Observation on al-Raniri’s Concept of Arabic-Malay Translation - Wan Abdullah, Wan Suhaimi (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2003)
Penterjemahan memainkan peranan yang penting dalam proses penyebaran dan perkembangan ilmu pengetahuan di antara tamadun dan budaya. Penterjemahan yang baik akan menyumbang kepada pemahaman yang jelas dan tepat, dan sebaliknya kecelaruan dalam penterjemahan akan mengundang kekeliruan. Al-Raniri dalam usahanya menyebar ilmu Islam telah mengemukakan suatu konsep yang jelas bagi kaedah penterjemahan Arab-Melayu. Pemahaman terhadap keunikan konsep penterjemahan ini mampu menjawab banyak persoalan dan tohmahan berkaitan nilai bahasa Melayu Kitab Jawi atau Sastera Kitab.