Al-Tabari: The Conception of History - Mulalic, Muhidin (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2003)
Matlamat utama perbincangan artikel ini ialah untuk mengemukakan suatu paparan tentang faham persejarahan Islam di sisi al-Tabari (m. 310/ 923). Beliau mempelopori suatu fasa baru dalam perkembangan historiografi Islam dengan memperkayakannya dengan kaedah persejarahan analistik yang asli, di samping falsafah sejarah. Ini dapat diperhatikan menerusi karyanya Tarikh al-Rusul wa al-Muluk. Artikel ini mengemukakan kaedah persejarahan dan falsafah sejarah al-Tabari yang tergambar melalui persembahan jaringan analistik,penjelasan diri dan pentafsiran deduktif bagi sejarah.