Shaykh Dawud al-Fatani and His Manhal al-Safi: An Overview - Abd. Rahman, Mohd. Zain (Afkar: Jurnal Akidah dan Pemikiran Islam, 2004)
Makalah ini mengemukakan suatu sorotan perbincangan penting yang diketengahkan oleh Shaykh Dawud al-Fatani dalam karya beliau al-Manhal al-Safi fi Bayan Ramz Ahl al-Sufi. la menyentuh tentang peribadi Shaykh Dawud al-Fatani, merangkumi sejarah hidup, pendidikan dan karya-karya beliau; dan tentang kitab al-Manhal al-Safi, merangkumi manuskrip dan sumber-sumbernya. Makalah ini juga memuatkan suatu ringkasan dan sorotan perbincangan fasal-fasal kitab di atas yang menyentuh antara lain doktrin Martabat Tujuh dan istilah-istilah para sufi.